Tak nám chtějí odvolat Klause...

16. 10. 2009 10:56:15
...aneb touto převrtěnou větou ze Švejka by mohl začínat možná celý román o tom, kterak nám EU dává najevo, jak bere náš stát jako plnohodnotného člena.

Jak funguje standardní parlamentní demokracie tu asi většina čtenářů ví. Že je jakási moc výkonná, na jejímž vrcholu je prezident a vláda, moc legislativní, na jejímž vrcholu je parlament tvořený sněmovnou a senátem a moc soudní.

Že si v naší zemi jednotlivé moci v poslední době moc nerozumí, to je asi pravda. Přesto nikde v tomto schématu nevidím moc Německá a moc Francouzská. A přesto se dozvídám, že právě tyto země si nárokují odvolání prezidenta v případě, že urychleně nepodepíše Lisabonskou smlouvu.

Pojďme se na to podívat ze strany prezidenta, nebo koneckonců ze strany všech lidí. Je tu patrná obava z omezení suverenity národa a možnost problémů konkrétních obyvatel tohoto státu, kteří možná mohou přijít o své majetky. Je velmi smutné, že to, na co poukazuje v současné době Václav Klaus už dávno nebylo dojednáno. Nemíním se zde přít, zda-li na to poukazoval již dříve či nikoliv. Pokud ano, bylo by to pro tehdejší vládu o to smutnější, ale pro důležitost požadavku dodatku je to více méně jedno. Václav Klaus je svobodným člověkem, který má právo vyjadřovat své názory a prosazovat je v maximální míře, jakou mu ústava umožňuje. A pokud se má s nechutí podepsat pod dokument, se kterým jinak nesouhlasí, ale může žádat, abyv tomto dokumento proběhla nějaká změna. Zda-li mu bude či nebude nakonec vyhověno je věc jiná. Ale to právo mu nelze odepřít.

A já se tedy ptám - na základě čeho si dovolují Francie a Německo prohlásit cosi ve smyslu, že bude třeba podniknout kroky k "sesazení" Václava Klause? A není to náhodou důkaz přesně toho, co sám Václav Klaus říká? Ztrácíme suverenitu! A po podpisu Lisabonské smlouvy ji ztratíme téměř úplně. A Německo s Francií nám zcela jasně už předem ukázaly, jak s námi hodlají "spolupracovat" - tedy chystají se nám diktovat co můžeme, co nemůžeme a jakého máme mít prezidenta. Chtějí nás učit demokracii, chtějí od nás poslušnost a za odměnu nám stále drží uzavřené pracovní trhy například. Jsem rád, že jsme si opravdu "rovni".

Takže vivat EU - budoucí pravdoláskový stát, kde se všichni budou mít rádi a budou se mít dobře. Jen někteří se budou mít radši a lépe.

Autor: Jan Korecký | pátek 16.10.2009 10:56 | karma článku: 22.88 | přečteno: 917x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 155 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 199 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5499
Jsem normálně pracující správce IT, táta od rodiny, sportovní střelec a cestovatel.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...