Ve Varnsdorfu už je 100% bezpečno

Pamatujete si na Varnsdorfské léto 2011? Pochody městem, demonstrace, střety s Policií... A to celé jako reakce na přepadávání lidí, rozkrádání všeho na zahradách apod... Tak tomu už je zřejmě konec a Varnsdorf je mimořádně bezpečné město.

Proč si to myslím?

Představme si důchodce. Člověka, který život poctivě pracoval. Z práce platil daně, zdravotní i sociální pojištění. Má 3 děti, ze kterých ze všech vychoval slušné lidi.

Tento důchodce jezdí 16 let starou Felicií. Jezdí především po městě. Tu se psem blíže k lesu na procházku, tu do místního sportovního klubu, kde dlouhá léta pomáhá držet tento klub vůbec funkční. Vždy se jedná o cestu kolem 1 kilometru, při které nejen není možnost překročit maximální povolenou rychlost, ale v podstatě se k ní ani nepřiblíží.

A jako každý člověk, který nemá v takto starém autě aktivované automatické svícení, občas zapomene ve dne rozsvítit.

A jelikož Policie ve Varnsdorfu už nemá starosti s ničím jiným, tak začíná řešit tyto drobné přestupky. Takže tenhle pán za nerozsvícení dostal pokutu 500 Kč.

Naprosto nerozporuji, že porušil zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Na druhou stranu, já být policistou, navíc ještě ve Varnsdorfu, tak k podobným věcem přistupuji tak trochu s ohledem na reálnou společenskou nebezpečnost. Jednak proto, že už tak nějak osobně bych chápal, že jsou věci, které se stát mohou. A jednak proto, že už zákon sám řeší u přestupků nejen formální stránku, ale pakliže chce Policie pokutovat nějaký přestupek, musí tento být i společensky nebezpečný - naplnit tzv. materiální znak.

Být já řidičem, kterého chce za těchto podmínek policista pokutovat za nerozsvícená světla, udělám vše pro to, abych pokutu nezaplatil a využiju k tomu všech prostředků, které mi zákon nabízí. I kdybych měl za právní konzultace zaplatit částku 10x vyšší.

Takže až zase nějaký politik, či tzv. doprvní odborník začne mluvit či psát o tom, že lidé se vyhýbají přestupkovému řízení, že se vymlouvají na osobu blízkou apod... Vzpomeňme si na tento případ. Pokud Policie míní každý takto bagatelní případ u celý život slušných lidí řešit tímto způsobem, může si sama za to, že lidi nemají chuť se státem spolupracovat.

A až někdo bude říkat, že na Šluknovsku je málo Policistů, že tam není bezpečno a že jsou lidi naštvaný na stát a policii, opět si vzpomeňme na tento případ. Kdy jsou policií řešení normální slušní lidé, místo toho, aby se řešily opravdové problémy v dané lokalitě.

A proč to policie dělá? Napadají mě 2 možnosti. Jednak je to snadné (spíš pár stovek vyberu od slušnýho člověka než od grázla) a jednak jsou z toho peníze do státní kasy a prémie pro policistu za čárku v seznamu odhalených a vyřešených přestupků.

Autor: Jan Korecký | úterý 10.4.2012 11:49 | karma článku: 40,20 | přečteno: 5932x
  • Další články autora

Jan Korecký

Koho budu volit a proč…

17.10.2017 v 10:07 | Karma: 44,16

Jan Korecký

Zbraně v ústavě

24.2.2017 v 14:09 | Karma: 40,97

Jan Korecký

Veřejná doprava za každou cenu

9.12.2014 v 10:05 | Karma: 18,89